Отначало Киприан бил жрец магьосник в Антиохия, наставен във вярата от девицата Юстина, която със силата на кръстното знамение, събудила у него пламенно желание да се поклони на Христа.

Възведен в епископски сан, по-късно заедно с девица Юстина били хвърлени в затвора и положени на мъчения заради вярата Христова. С тях имало и друг християнин - Теоктист.

Света Юстина се родила в гр. Антиохия. Родителите й - Еседий и Кледония, били езичници. Един ден Юстина слушала словото на антиохийския дякон Праилий за царството Божие. Така силно била запленена от съдържанието на това слово, че нищо вече не било в състояние да я отлъчи от Христа Иисуса. Скоро след това тя приела свето Кръщение и станала ръвностна членка на Божията църква.

Възлюбила с цялата си душа Небесния Жених, тя отказала да се омъжи за момъка Аглиаид. При нея се явил някакъв магьосник Киприян. Тя го възродила със силата на кръстното знамение и събудила у него пламенно желание да се поклони на Разпнатия Христос.

Княз Евтолмий, фанатизиран езичник, чул, че магьосникът Киприян, под влияние на Юстина, станал християнин. Разгневен, заповядал той и тя да бъдат хвърлени в тъмница и подложени на мъчения. После ги пратил при императора в град Никодимия. Там те заедно с друг един християнин, на име Теоклист, били посечени с меч.

Телата на светите Христови мъченици Юстина, Киприян и Теоклист били отнесени в Рим и предадени на една света жена на име Руфима, роднина на императора. Руфима ги погребала с чест. Онези, които прибягвали с вяра при гроба на светата мъченица Юстина, получавали изцеления.

Посечени били с меч в Никомидия в III век по времето на император Декий. Телата им били отнесени в Рим и предадени на Руфима, роднина на императора. Тя ги погребала с чест. При гроба на Юстина ставали изцерения.

Св. Андрей Юродиви бил роб у Теогност в Цариград. Когато го освободили, заживял в пълна нищета. Търпял презрения и всички го смятали за безумен, но бил прозорлив и се прославил с духовни подвизи.

Много страдал св. Андрей заради своята вяра, но бил утешаван от Бога с много видения и откровения, а накрая Господ гo удостоил с неизказано блаженство - още през земния си живот са бил възнесен до третото небе, както св. ап. Павел св. Серафим Саровски,.

По време на молитва във Влахернския храм, блаженият Андрей се сподобил да види Пресвета Богородица, покриваща молещите се със Своето покривало (омофор). Църквата припомня видението му на празника Покров Богородичен (1 октомври). Св. Андрей починал в 911 година.


Източник: pravoslavieto.com