Днес се почитат и свети седемдесет апостоли.Този празник се нарича „Събор на седемдесетте апостоли“. Според евангелието на св. Лука освен дванадесетте си последователи Иисус Христос избрал още седемдесет други, които да проповядват и разпространяват Божието слово по градове и села. Уповавайки се на вярата и силата, с която ги дарил Бог, апостолите извършвали чудеса, помагайки на хората в житейските трудности, за да стигнат до вече живот.

Те проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, търпение, кротост, дела на християнска любов и вършили чудеса.

На 4 януари Православната църква почита паметта и преподобномъченик Онуфрий Габровски. Той се родил в Габрово и при светото кръщение му било дадено името Матей. Когато поотраснал, родителите му го изпратили в Троянския манастир, за да не бъде обърнат в мохамеданската вяра.

Преданието разказва, че от там преподобни Онуфрий започнал монашеския си подвиг. Останал докрай верен на христовата вяра. На 4 януари отсекли главата му и я хвърлили в морето на о. Хиос, за да не могат християните да вземат за свое благословение никаква частица светиня от него.

Скоро след мъченическата му смърт гърците от Атон го канонизирали за светец, съставили житие и служба в негова чест.