Богът на виното и веселието, известен от древногръцката митология като бог Дионисий, е син на Зевс и смъртната Семела, дъщерята на тиванския цар Кадъм. Някога, когато боговете още живели сред хората, Гръмовержецът Зевс се влюбил в красивата Семела. Когато ревнивата съпруга Хера разбрала за новата изневяра на своя съпруг, накарала съперницата си да поиска от Зевс да й докаже, че наистина притежава свръхестествена сила, като й се покаже в божествения си вид. Владетелят на Олимп разбрал хитрия замисъл на Хера и се опитал да спаси любимата си, защото знаел, че никой смъртен не може да понесе огъня, който излъчва. Семела обаче продължавала да настоява. И когато Зевс удовлетвори молбата й, тя лумнала в пламъци. За да спаси обаче неродения си син, Гръмовержецът вшил в бедрото си детето, което Семела носела в утробата си. Така бъдещият бог на виното се родил от бедрото на всемогъщия Зевс.

Когато пораснал, младият бог Дионисий започнал да скита по Земята, за да учи хората да отглеждат грозде и да правят от него благоуханно и замайващо вино, обкръжен от многочислена свита от сатири с кози копита и прекрасни менади. Така по-късно се появили празниците в негова чест - орфическите мистерии, които се правели само от посветени, а това били единствено неженени мъже.

Орфическите тайнства се олицетворявали от разюзданите вакханалии в чест на бога на виното и веселието Дионисий. Цялата магическа атмосфера на тези тайнства бе представена от спектакъла „Светлината на Огъня“, пресъздаден от Театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб - Враца, с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев, съчетан с тракийски орфически и дионисиев ритуал.

Впечатляващата постановка бе допълнена с ритуалното разливане на вино от сребърен ритон и фиали, реплики от тракийски съкровища, съпроводени с оригинална хореография и жонглиране с огнени топки, символизиращи раждането на Бога.

След ритуала с разливането на виното и освещаването на хляба, Дионисий и менадата поднесоха на гостите от божествената храна и глътка от еликсира на боговете.

За тракийския произход на Дионисий като бог на плодородието, виното, веселието и лозарството, на музиката и драматичната поезия , припомниха възпитаниците на Валя Цветанова от клуб „Художествено слово“ при Читалище „Просвета -1925“, които представиха поетична композиция с тематични откъси от произведения на антични и съвременни автори, посветена на виното.

Финалният акорд на Дионисиевата вечер бе поставен от танцьорите от Ансамбъл „Мездра“, като жизнерадостно продължение на дионисиите, но вече в християнски вариант!

Гости на празника на виното бяха кметът на Мездра – Иван Аспарухов, заместник – кметовете инж. Николинка Кътовска, Нели Минева, Цветана Костова, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, директорът на Историческия музей във Враца Георги Ганецовски, общински съветници и дейци на културата в железничарския град.