След тежко боледуване на 15 март, няколко месеца преди да навърши 80 години, почина популярната и обичана от поколения българи народна певица Любка Рондова. Родената през 1936 г. в костурското село Шестово, Егейска Македония дългогодишна солистка на Ансамбъл „Гоце Делчев” бе голям приятел на Мездра. Творческите контакти между нея и танцовият ансамбъл при градското читалище „Просвета” датират от преди десетина години, когато Любка Рондова и мездренските самодейци участваха съвместно в проекта на Илия Луков „Най-дългото хоро на света”, с който обиколиха дузина европейски столици - Атина, Будапеща, Братислава, Прага, Варшава и др.

През лятото на 2012 г. случат ни срещна с Дъщерята на Егея в родното село на Даме Груев Смилево във Вардарска Македония по време на честванията на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

Година по-късно, през есента на 2013 г. Любка Рондова гостува в Мездра и посети Археологически комплекс „Калето”, където присъства на откриването на Арт център.

Последната визита на Любка Рондова в нашия край бе навръх Деня на не-зависимостта на България - 22 септември през 2014-та, когато тя се включи в честването на Деня на Долна Кремена. Тогава тя плени всички с прочувственото си родолюбиво слово и с вдъхновеното си изпълнение на „Биляна платно белеше”.

„Народ, който пази хилядолетната си история, не е дошъл случайно на този свят”, казва Любка Рондова и допълва: „В песните си народът ни е оставил дълбока мъдрост - доброто винаги ражда добро.”

Поклон пред светлата й памет!