Това показват данните на Националния осигурителен институт на база подалите заявления за пенсиониране от 1 януари 2019 г. до 30 юни 2020 г. По-висока пенсия получават българите, избрали да се пенсионират по новата формула, а не по-старата, при която се взимат трите най-добри години преди 1 януари 1997 г. Средната пенсия на избралите новата методика е по-висока с 27,4 на сто спрямо тези, предпочели старата. Първите са получили средна пенсия от 520 лева, докато при вторите тя е била 408 лева, показват данните на НОИ. Припомняме, че при старата формула за определяне на коефициента се избират “три златни години”, в които лицето е получавало най-голямо брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски.

Трите години се определят от последните 15 години осигурителен стаж, преди 1 януари 1997 г. и за периода 1997-1999 г. Според НОИ особено видима е разликата в пенсиите при двата варианта на хората, които се пенсионират при условията на първа, втора и трета категория труд. За избралите новата формула средната пенсия е с 43 на сто по-висока от тази по стария метод, посочват от осигурителния институт.

Най-облагодетелствани от старта формула се оказват получаващите пенсия за инвалидност поради общо заболяване. При тях обаче средната пенсията е 311,06 лв., което е значително по-малко от средната за другите пенсионери. Освен това, тези хора имат по-малък осигурителен стаж и при изчисляване на пенсията им участва доход за по-малък брой години, поясняват експертите от НОИ.

Данните потвърждават очакванията, че отпадането на дохода за т. нар.“три най-добри години” преди 1997 г. по принцип е по-благоприятно за бъдещите пенсионери, отколкото запазването им, посочват в изводите си експертите на НОИ.До 1 януари 2023 г. едновременно с подаването на заявление за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, кандидат пенсионерът има право да избере дали размерът на пенсията му да бъде определен с индивидуален коефициент (ИК), изчислен по старата или по новата формула.

Източник: Pariteni.bg