Решението беше подкрепено от петима съдии, четирима гласуваха против. По-рано съд в Ню Йорк блокира заповедта на властите, която трябваше да влезе в сила от средата на октомври 2019 г.

В съответствие с предложените правила използването на преференциална медицинска застраховка на Medicaid, участието в програмата за получаване на марки за храна и преференциално закупуване на жилища ще се считат за отрицателни фактори при разглеждане на заявление за зелена карта.

Също така, проблеми с получаването на разрешителни за постоянно пребиваване могат да възникнат при хора, страдащи от „заболяване, което може да изисква сериозно лечение“ и „не позволяват на чужденец да се самообслужва, да посещава училище или работа“. Същото ще се случи, ако такъв човек няма достатъчно средства, за да плати за лечение на такова заболяване. Отрицателните характеристики ще бъдат и липсата на частна медицинска застраховка и недостатъчното ниво на владеене на английски език, което не позволява „да навлезете на пазара на труда“.