Кметът изтъкна, че са започнали процедурите по усвояването на един имот, общинска собственост, който ще бъде превърнат в приют за кучета. Всичко, което касае имота - почистване, укрепване и ремонт на покрива, ще бъде направено своевременно. Според думите на Събков, от 21 юли са започнали практическите дейности по изграждането на самите клетки вътре в имота.

Екип на MediaNews посети въпросния общински имот, който се намира в село Кален. На място се установи, че покривът на сградата е подменен, входът на помещението е укрепен, поставена е нова решетъчна врата. Вътре, в самото помещение, са поставени само част от конструкциите, които ще оформят самите клетки.

На обекта нямаше работници, но това, което се видя като пространство вътре в сградата, е твърде малко. Възможно е да се изградят не повече от 10-12 клетки, които са крайно недостатъчни предвид броя на безстопанствените кучета на територията на града и общината.

Все пак, фактът, че има задействана процедура, дава надежда, че вече се вземат мерки за справянето с проблема, наречен „Бездомни кучета”.