Студеното време не уплаши децата и гражданите на Мездра, които се събраха на площада, за да посрещнат заедно добрата Баба Марта и да получат своята мартеница.

В украсяването на дърветата се включиха учителите и децата от детските градини, както и ученици на градските училища „Христо Ботев” и „Св.св. Кирил и Методий”, Средно училище „Иван Вазов”, Професионална гимназия „Алеко Константинов” , Професионална гимназия по механизация на селското стопанство, Средно училище „Св. Климент; Охридски” – с. Зверино и потребителите на Комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания (КСУДЛУ).

Малките палавници от детска градина „Детелина” откриха празника със закачлива литературно-музикална програма и развеселиха присъстващите със слънчевите си усмивки и грейнали лица. Поздрав за Баба Марта отправиха и малките талантливи певци от Центъра за личностно развитие и подкрепа с ръководител Анета Петкова.

По време на празничната проява беше разкрит благотворителен щанд с ръчно изработени мартеници, направени от потребителите на Комплекса за социални услуги за деца и лица с увреждания. Средствата от продадените мартенички ще бъдат дарени за нуждите на деца в неравностойно положение.

Ваня Любомирова и Георги Михайлов от Комплекса за социални услуги изпълниха песента „Моя страна, моя България” поздравиха пазителите на традициите, а с песента „Я кажи ми облаче ли бяло”, Иванка Христова отправи далечен поздрав на всички българи по света, тръгнали на гурбет по чуждите страни, но пазещи в сърцето си българското.

След като всеки кестен грейна в червено и бяло, кметът на Мездра Генади Събков поздрави децата и гражданите с любимия на всички празник и им пожела здраве, усмивки и сбъднати мечти.

Празничната инициатива „Мездра – бяла, румена, засмяна“ завърши с избора най-красиво украсеното дърво и сладки изненади торти, осигурени от общинската администрация за всички участници.