На ценната реликва има латински надпис „Тавтиомозис“, каквото е и старото име на град Криводол, а поради редкия си сюжет тя представлява важен паметник за изучаване на религията на траките през римската епоха.

Интересен факт е, че изобразяването на Юпитер и Юнона /Зевс и Хера/ в колесница вън от Тракия не се среща. В нашите земи то е известно само от три паметника, сред които този в с. Сухаче /Белослатинско/, с. Арчар /Видинско/ и с. Могилово /Пловдивско/. Според историците в тези паметници Зевс и Хера са представени по подобен начин, както в релефа, открит в околностите на село Криводолска махала.

Уникалният дубликат на оброчната плоча на Юпитер и Юнона става факт, благодарение на съвместните усилия на Светла Касабова, Цветомир Цонев от Фондация „ Въздигане“ - София, Ивелин Михайлов от „Исторически парк“ АД - Варна, Ивайло и Ваня Симеонови от фирма “Stone”-Враца - изработили плочата и Вайдин Салахи - „Вайдин Строй“ ЕООД, осъществили логистиката по изработката на античното копие.

Ръководството на община Криводол, в лицето на кмета Петър Данчев, благодари на дарителите и на всички спомоществователи за ценния дар, който ще стане част от експонатите на музейната сбирка към НЧ „Никола Йонков Вапцаров -1928“ – Криводол.

Посетителите на културната институция ще имат възможността да се запознаят и с първата публикация от 1955 г., която разказва в детайли за историята и мистиката на оброчния релеф.

Източник: kmeta.bg