В деня, в който се навършват 80 години от рождението на художника Павлин Коцев (1936-2013 г.) - 13 юли, в родното село на твореца Типченица започна пленер по живопис под наслов "Почит към Павлин Коцев”. В него участват шест любители на четката и платното от групата на мездренските художници - Светла Дамяновска, Евгени Кучков, Рени Митева, Емилия Гарванска, Диана Иванова и Милка Лалова. Организатори на културната проява са Община Мездра и Градската художествена галерия.

Официалното откриване на пленера се състоя в типченското Читалище "Съзнание-1899”, където през 2007 г. бе подредена постоянна художествена експозиция от творби на Павлин Коцев. Сбирката включва 32 негови платна - живопис и графика, подарени от художника на културно-просветното средище.

Участниците в пленера бяха приветствани с „Добре дошли” от секретаря на читалището Атанаска Петровска и от кмета на Типченица Георги Георгиев. Да си спомнят и почетат паметта на твореца дойдоха хора от различни поколения, между които и трима негови родственици - първите му братовчеди Виолета и Васил Кирилови и снаха му Цветанка Коцева.

Пленерът по живопис "Почит към Павлин Коцев” ще продължи два дни. Официалното закриване и награждаването на участниците в него е утре от 18.00 часа. Картините, създадени по време на рисуването на открито, ще бъдат подредени в обща художествена изложба, която ще обогати експозицията в типченското читалище или фонда на мездренската галерия.

Паралелно във фоайето на Община Мездра е подредена юбилейна изложба на лични вещи, скици и картини на Павлин Коцев, която любителите на изобразителното изкуство могат да разгледат до края на тази седмица.