© Агенция "Митници"

Ще отпадне изискването за въвеждане на код за вид плащане в платежните документи, с което ще уеднаквят изискванията към банковите трансфери за погасяване на публични задължения в Република България с тези в Европейския съюз, задължените лица ще могат да извършват преводи от територията на ЕС и Република България, като използват еднакви платежни инструменти при банковите преводи за погасяване на публичните си задължения. Намалява се и вероятността за грешка, тъй като отпада необходимостта от избиране на код за вид плащане на съответното задължение. Намалява се броят на платежните нареждания, тъй като за плащането на няколко задължения ще се използва един платежен документ.

Ще бъде предоставена възможност за плащане на задължения по митническо и акцизно законодателство чрез виртуален ПОС терминал в E-Портала на Агенция „Митници“ и физически ПОС терминали в митническите учреждения.

За плащанията по митническото законодателство се премахват кодът на вида плащане и разпределението по митническо учреждение от досега съществуващата виртуална сметка на задълженото лице. За всяко задължено лице по акцизното законодателство се въвежда виртуална сметка, в която за него ще се визуализират всички постъпили плащания, възникнали вземания и непогасени задължения за акциз при сделки в страната и лихви, считано от 01.01.2022 г. Тази промяна ще осигури по-лесна обработка на задълженията, възможност за приоритизирането им – заявяване на поредност на погасяването им, съгласно разпоредбата на 44, ал. 8 от ЗАДС.

С промените икономическите оператори и гражданите, които извършват преводи директно към Агенция „Митници“, ще бъдат улеснени при плащанията на публичните си задължения и ще се възползват от редица предимства.

Например отпада необходимостта задълженията към различните териториални дирекции да се плащат по различни банкови сметки в различни търговски банки, което намалява разходите за банкови преводи и вероятността от грешки при преводите. Предоставя се още един сигурен и бърз начин икономическите оператори и гражданите да погасяват публичните си задължения към Агенция „Митници“ чрез виртуални и физически ПОС терминали, с което се увеличава бързодействието при погасяване на задълженията и вдигане на стоките непосредствено след декларирането им.

В същото време се предлага улеснено управление на съществуващата досега виртуална сметка на задължените лица чрез премахване на код на вид плащане от виртуалната сметка, премахване на разпределението по митническо учреждение във виртуалната сметка, като по този начин задълженото лице ще може да погасява от общата натрупана сума по сметката всеки вид задължение, възникнало по митническото законодателство.

В рамките на проекта ще бъдат надградени Модул БАЦИС и „Митническо задължение и управление на обезпечението“ на Митническата информационна система за внасяне.