Първата проява от Европейската седмица на професионалните умения се проведе в Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Мездра, където се състоя състезание по автотранспортни умения. Гост на изявата беше инж. Петя Личева, старши експерт "Професионално образование" в РУО - Враца. В състезанието взеха участие на отборите от ПГ по МСС - Мездра, ПТГ "Никола Й. Вапцаров" - Враца и ПГТ "Коста Петров" - Борован.

Състезанието премина в три етапа - решаване на листовки, смяна на гуми и майсторско управление на лек автомобил на полигон.

Въпреки добрата идея от страна на РУО - Враца, изявата бе помрачена от липсата на организация и програма на дейностите от страна на училището домакин. Никой от домакините не обясни какъв е редът, кога какво следва, какви са очакванията от подобни прояви. Директорът Мария Йотова вдигаше рамене и се оправдаваше, че в изпратените писма до директорите на училищата има точна информация, което обаче се оказа невярно. Във въпросните писма бяха посочени дейностите в различните училища в областта, датите и часа на провеждане. А на страницата на Професионалната гимназия се кипреше гордо само един плакат и нищо повече.

Над 50 седмокласници от двете основни училища в Мездра бяха дошли да се запознаят с условията и възможностите, които предлага професионалното школо. След 40-минутно безсмислено чакане под силното октомврийско слънце, класните ръководители на кандидат-гимназистите събраха децата и си заминаха, разочаровани от пълния хаос.