Целта на тази програма е подобряване на спортната култура в училищата чрез предприемането на мерки, които да доведат до изграждане, разширяване и модернизиране на спортната база на образователните институции и създаване на условия за пълноценното ѝ използване за физическо възпитание и спорт от учениците както за провеждане на редовните часове, така и за дейности извън учебния план.

Ниските нива на физическа активност сред децата и подрастващите са тревожни и стават предмет на все по-голямо безпокойство за органите, формиращи политиките за насърчаването на физическата активност и подкрепата за здравословния начин на живот сред подрастващите, на европейско ниво.

Една немалка част от училищата в страната не могат да задоволят потребностите за провеждане на учебните часове по физическо възпитание и спорт и изпитват затруднения при реализиране на спортните дейности.

Възможностите за двигателна активност на учениците и участието им в спортни дейности са пряко обвързани със здравословното им състояние.

Целите на програмата са подобряване на условията за провеждане на учебните часове по физическо възпитание на открито за пълноценно упражняване на спортните дейности в училищата като предпоставка за разширяване на обхвата и оптимизиране на двигателния режим на учениците.

Останалите три учебни заведения са Професионална техническа гимназия "Н. Й. Вапцаров" – Враца, Средно училище "Васил Левски" - Бяла Слатина и Основно училище "Христо Ботев" село Остров.