През 2021 г, традиционното за селото варене на сапун бе вписано в Националната листа „Живи човешки съкровища - България“. Занаятът, вплел в себе си традициите и бита на поколенията, бе един от одобрените от Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерството на културата.

В дните на светлите великденски празници и в навечерието на Гергьовден – 6-ти май, Денят на Мездра, част от „алековци“ - Преслава, Деница Николай и Ивайло, участници в групата „Легенди, предания, обреди“, бяха поканени от родители и доброволци от с. Царевец да се включат в тазгодишното издание на фестивала „Варене на домашен сапун“ в алеята на занаятите.

Бъдещите кулинари представиха на отредения им щанд богата палитра от обредни хлябове за Великден и Гергьовден, приготвени по автентични рецепти от региона.

Вкусната презентация предложи на гостите историята на обредните хлябове и символиката на специфичната орнаментика, а единайсетокласникът Ивайло Гергов с удоволствие и усмивка разказваше за всяка подробност, свързана с особеностите, символиката и традициите на обредния хляб.

Щандът на ПГ“Ал. Константинов“ предизвика интерес у всички гости на фестивала, а "алековци" се включиха в благотворителната кампания „Бяла лястовица на надеждата за Христо”, за събирането на средства за онкоболния Христо Пенчев от Мездра. Всички обредни хлябове бяха „продадени“, а събраните средства, на стойност 160 лв, бяха предоставени за лечението на Христо Пенчев.

В духа на фестивала, Преслава и Деница станаха съпричастни и част от изконната традиция за вареното на домашен сапун, един от запазените занаяти, характерни за региона. По този начин бъдещите стопанки на дома се върнаха и потопиха, поне за малко, в едно далечно време, когато, за да имаш нещо, трябва да го направиш със собствените си ръце.

Екипът на ПГ „Ал. Константинов“ изказва своята благодарност към кметския наместник на с. Царевец и доброволец в проекта - Маргарита Петкова, за съвместната работа и предоставената възможност възпитаниците на Професионалната гимназия да се докоснат и станат част от онази невидима нишка, наследявана от род в потомство, която ни прави българи, и ни предава духа, изконните нравствени ценности и паметта, съхранили ни като народ и нация.