"75% е общото изпълнение на обекта от "Хемус" между Ябланица и Боаза. Това е най-важният проект, по който се работи още от първия ден на правителството. МРРБ и АПИ имат ангажимент за завършване на автомагистрала "Хемус". За нейното доизграждане е съставен стриктен график с дейности и срокове. Убедена съм, че при спазването му и добра организация е напълно реалистично до 2024 г. да имаме изцяло изградена автомагистрала от София до Варна", увери Аврамова.

По думите ѝ автомагистрала "Хемус" ще изпълнява функциите на главна пътна комуникация в Северна България, която ще осигурява връзките на столицата и големите градски центрове и ще подобри достъпността до инфраструктурните проекти с международно значение. „Още от миналата година общо над 25 км от северната магистрала са в активно изпълнение", уточни Аврамова.

"За обекта между Ябланица и Боаза има сключен договор от 2017 г. за изпълнение на строително-монтажните работи. Към днешна дата имаме 75% общо изпълнение на обекта. Срокът е 910 дни. За участъка 16 км между Буховци и Белокопитово има сключен договор“, допълни още Аврамова.

Тя каза още, че са одобрени през декември 2018 г. допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на близо 1,350 млрд. лв. за изграждане на участъка от Боаза до пътния възел Русе - Велико Търново.