Кабинетът реши, че ще има обща стратегия, една обща работна група.

"Искаме да сме сигурни, че имаме ясен механизъм за управлението на тези язовири", каза Кирил Петков.

Работната група ще включва всички министри, които имат такива водни обекти.

"Наследяваме ужасен пъзел от не добре управлявани обекти, които представляват реален риск за населените места. И ако това продължи, ние сме се заели да го оправим. Язовир Огоста представлява голяма опасност. Самата стена не е критична чак до степен, че трябва днес или утре да се поправи, но има индикация, че ако не вземем мерки в следващите месеци, има опасност тази критичност да се покачи. Не можем да рискуваме", добави още Петков.

"Нужни са ясни законови промени. Нормативната уредба не е ясна. Много обекти имат повече от един собственик, имаме непредадени язовири от министерствата. Абсолютна бъркотия е. Имахме 430 язовира, които са в ДКК. От тях само 10 бяха ремонтирани, те обаче не бяха част от най-опасните като "Огоста", посочи той.

"Отделение 500 милиона лева в ДКК ги няма. Язовирите не са ремонтирани, ситуацията не е приоритизирана. Последните 30 години не е ясно кой какво е правил", каза още той.

Кирил Петков коментира и предвиденото изваждане на Агенцията по горите от земеделското министерство.

„"Не съществува проблем по тази тема. В коалиционното споразумение ясно е разписано, че това ще се случи. Действаме по план", допълни премиерът.