За модернизацията са изхарчени 120 млн. лв., каза изпълнителният директор на "Козлодуй" Иван Андреев, цитиран от вестник „Капитал”. Подготовката на обосновката за удължаване живота на 5-и блок включва различни дейности, одобрени от Международната агенция по атомна енергия. Комаров посочи, че консорциумът се е справил при по-кратки срокове от подобни проекти в Русия. По договор всичко е трябвало да завърши за 27 месеца, но реално дейностите са приключени за 25. Сега документите трябва да бъдат предадени в Агенцията за ядрено регулиране, която трябва да приключи с оценката и издаването на нов 10-годишен лиценз до края на следващата година. Тогава изтича срокът за работа на сегашния лиценз на 5-и блок.

"Росатом сервис" заедно с "Риск инженеринг" на Богомил Манчев правят обосновката за удължаване живота и на 6-и блок. Тя трябва да приключи до юли 2018 г. За тази година основната дейност е обслужването на техническото състояние на оборудването.

Плащането на цялата сума от 620 млн. евро, която Националната електрическа компания беше осъдена да плати на "Атомстройекспорт" заради поръчано оборудване за Белене, ще стане до средата на декември. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в атомната централа. По думите й всеки ден тече кореспонденция с Европейската комисия, която трябва да одобри държавната помощ по плащането, която ще бъде отпусната от фискалния резерв, за да се покрие дългът към руската компания. Според Петкова България настоява този въпрос да се плати приоритетно от ЕК.

Освен това от исканите 7 корекции върху начислената лихва, която НЕК трябва да плати на "Атомстройекспорт", са одобрени 4 от Арбитражния съд и се очаква окончателното му решение с колко ще бъде намалена лихвата, каза Петкова. Първоначалното решение беше за 167 хил. евро лихви на ден. За съхранението на оборудването Комаров посочи, че "Атомстройекспорт" е готова веднага да го предаде, след като плащането се осъществи, но ако българската страната помоли, то може да остане на съхранение и там. "Това няма да струва космическа сума", повтори два пъти той.

По отношение на инспекцията на оборудването, която все още не е направена от българска страна, Комаров посочи, че експерти на НЕК са поканени да я направят. Той обаче посочи, че реакторите се съхраняват в консервиран вид, който, ако се наруши, ще струва допълнителни средства."Този инцидент (бел. авт.- арбитражът за АЕЦ "Белене") няма да повлияе върху бъдещото ни сътрудничество за използването на мирния атом", посочи Комаров. По думите му на бъдещото сътрудничество в ядрената енергетика не влияят политически или други фактори. Петкова допълни, че оттук нататък може да се обсъжда всеки един нов проект с "Росатом", който е икономически обоснован.

Източник: capital.bg