Зеленчуците са здравословна и полезна храна, на която трябва да наблягаме. Свикнали сме да смятаме, че консумацията на пресни зеленчуци е най-доброто, което можем да направим за себе си.

Оказва се, че определени видове зеленчуци са още по-полезни след като преминат през термична обработка. Освен това вкусовите качества на някои зеленчуци се подобряват при готвене. Това се отнася особено за тези пет вида зеленчуци:

Спанак
Този зелено-листен вкусен зеленчук е изключително богат на калций, магнезий и желязо. За да се абсорбира по-добре от организма обаче, спанакът трябва да е сготвен. Така калцият увеличава количеството си почти тройно.

Къдраво зеле (кейл)
Освен че къдравото зеле е по-вкусно, когато е сготвено, то е и по-здравословно. В него се съдържат големи количества фибри, намаляващи холестерола и предпазващи от опасни сърдечносъдови заболявания.

Гъби
Гъбите имат особена структура. Въпреки че могат да се ядат напълно сурови, повечето хора ги предпочитат сготвени и са прави. Гъбите са по-лесно смилаеми от храносмилателната система, когато са сготвени. Също така консумацията им е по-безопасна от гледна точка на токсини и други опасни вещества

Моркови
Подобно на гъбите, морковите също не са от лесните за храносмилане зеленчуци, въпреки че са невероятно вкусни и сладки. Като ги сготвите, вие давате възможност на организма си да трансформира бета-каротина, мощен антиоксидант, и да го превърне във витамин А. Той е много важен за здравето на очите, косата, кожата, ноктите.

Домати
Колкото и невероятно да звучи, доматите са по-полезни сготвени, отколкото пресни. След термична обработка силният противораков антиоксидант ликопен увеличава действието си с до 30%. Това прави сготвените домати значително по-полезни.