Община Враца започна изпълнението на проект „Повишаване на енергийната ефективност в общинската образователна инфраструктура на гр. Враца”. Той се реализира съвместно с Асоциация "Норск Енерджи" от Осло - Норвегия, на базата на подписано партньорско споразумение.

Проектът се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Стойността на договора е 777 807 лв. Продължителността на проекта е 13 месеца. Програмен оператор е Министерството на енергетиката, а Програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“. Норвежкият партньор осигурява експертен обмен на знания и опит, консултантска дейност и обучения на специалисти.

По проекта ще бъдат ремонтирани и оптимизирани отоплителните инсталации в пет обекта от образователната инфраструктура на Враца - ПМГ „Акад. Иван Ценов", СОУ „Никола Войводов", НУ „Иван Вазов", ОДЗ „Звънче" и ОДЗ „Детски свят". С неговото изпълнение ще бъде подобрен комфортът на обитаване в петте сгради, ще се намалят бюджетните разходи за отопление и електроенергия, ще се минимизират разходите за експлоатационна поддръжка на енергетичните съоръжения.