Соня искала да регистрира аспержите си като биопродукт, тъй като ги отглежда в чист район и ги третира само с животинска тор, но за съжаление това би оскъпило много продукта и тя се отказала.

В момента аспержите се търгуват за 20 лева килограм. Производството е страничен доход, не основен за Соня. Тя е бивша учителка, пенсионирана преди 4 месеца. Разказва, че отглеждането на аспержи е трудоемък процес, тъй като започва да дава резултат на четвъртата година. Първо се садят семената, след това се отглежда разсад, но пък като станат през април - май, реколтата се прибира 3 месеца.

Производството на аспержи у нас добива все по-голяма популярност. Въпреки че зеленчукът може да вирее във всеки селски двор у нас и е много полезен, след 9 септември 1944 година, той е обявен за "буржоазен" и изчезва от земеделските ни площи. България е била сред най-големите му производители в света в началото на XX век. Днес обаче се броят на пръсти земеделските производители, които се занимават с аспержи, въпреки че интересът и потреблението расте с всяка изминала година.

В 100 грама аспержи се съдържа 15% от препоръчителната дневна доза витамин А, 9% витамин С, забележителните 52% витамин К, както и витамин Е и витамини от група В. Набавяме си още и 12% желязо, както и мед, калий, цинк и магнезий и други минерали.