Ако миналата година буркан мед е струвал 9 лева, то тази вече ще купуваме на 10 лева за буркан. При цената на едро обаче се наблюдава спад - един килограм мед ще струва почти два пъти по-малко спрямо цената от миналата година.

"Пчеларите са недоволни от реализиране за помощта на мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г., в която мярка участват много хора, но само тези, които са с едногодишен период от конвенционалното пчеларство към био. Останалите, които се сертифицират в двугодишен период, те засега не получават тази субсидия, която очакват.

Държавата трябва да си изпълни своите ангажименти. Вина имат и пчеларските организации, и Министерството на земеделието и храните, което всъщност е пряк отговорник за развитието на тази мярка", посочва Михаил Михайлов от Обединения български пчеларски съюз.

Само онези пчелари, които вече са направили прехода към биологично производство, имат право на субсидия - по 35 евро на кошер.

"Пчеларите нямаме директни субсидии, ние сме оставени на произвола на съдбата - всеки да се оправя сам. Дори и био пчеларите не могат да я усвоят. Минимална помощ - de minimis - тя се отпуска при условия, че годината не е била благоприятна", коментира от своя страна председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов, който също бе събеседник по темата.

Тази година добивът в някои райони е бил добър, в други - не. Климатичните условия и липсата на паша в много райони са довели до висока зимна смъртност на пчелите, като на места има на 100% ликвидирани семейства.


Източник: dnes.bg