Директорът на РИМ - Враца Георги Ганецовски благодари за високото признание и подкрепата за тяхната нелека задача да популяризират културно-историческата памет на региона. Той увери, че националния флаг е неизменна част при работата им на всеки археологически обект.

След церемонията Александра Петрова каза за MediaNews: "Престижната награда, която получихме, ме накара да се замисля, за това, че вършим своята работа с призвание, но явно тя има и голямо обществено значение, щом бяхме удостоени с това звание. Наградата не е плод на едногодишни усилия и не само на наши усилия. Години назад ние работим изключително добре с представители на областната и общинската власт в една посока - да се познава историята, да се знае миналото ни и да се събужда националното ни самосъзнание.

В нашата работа, освен чисто археологическа, е заложено и работа с обществеността и най-вече с младите хора. Смятам за огромен късмет в моя професионален път, че имам възможност да съм от това поколение археолози, които работят нещо толкова пряко свързано с Враца и разкриваме много нови доказателства за славното й минало, които до момента не са били известни. За мен и колегите ми беше вълнуваща и приятна изненадата от днешното събитие, което е висока оценка за нашия труд. Благодаря, че ни беше оказана такава чест".

С доц. д-р Торбов се свързахме по телефона. Неотложни ангажименти на археологическия обект край "Вратцата" му попречиха да получи лично наградата си. Той обаче сподели, че тя ще бъде сред ценните доказателства, че научният му труд е полезен и оценен високо.

наградените археолози
наградените археолози

Отличията "Будител на годината" се връчват за принос в културното и духовно развитие на Враца и региона. Тази година церемонията бе осма по ред. Носители на приза досега са Бойчо Димов, дългогодишен диригент на духовия оркестър към Читалище "Развитие:, Калина Тодорова, завеждащ отдел "Краезнание" в Регионална библиотека "Христо Ботев", Веско Лазаров, писател, автор на няколко книги за Враца и врачани от близкото минало, проф. Ангел Кунов, публикувал над 100 научни издания в областта на геологията, Ваня Иванова, преминала целия си трудов път като директор на Младежкия дом, Росица Кузманова, дългогодишен директор на Мемориален комплекс "Ботев път" и представителният танцов състав "Хемус" при Община Враца с художествени ръководители Геновева Спасова и Валери Спасов.