На срещата бе обърнато внимание, че съобщенията, които получаваме по електронната поща или мобилните устройства като реклами, информация от банки, мобилни оператори, обикновено са на латиница. С това се нарушават правата на потребителите, които са принудени да познават тази писмена форма. Парадоксален е примерът с поздравите по случай 24 май, които получаваме на латиница“, коментираха от Асоциацията.

Всичко това е провокирало представителите на "АСОРИ“ да започнат инициативата "Дай на кирилица“, която вече беше представена в два университета и няколко града в страната. Те са подготвили петиция до Европейската комисия, в която се настоява за равностойно и по-активно използване на българският език и кирилицата, наред с останалите езици. Според тях за справяне с горепосочените проблеми са необходими промени в българското и европейското законодателство.

Трябва да се въведе регламентирано изискване за производителите на електронни устройства, предназначени за разпространение на българския пазар, да имат техническа възможност за писане и визуализация на кирилица.

Депутатите оцениха като доста сериозна заплахата, на която са подложени кирилицата, българският език и шрифт. "Те са едни от най-важните отличителни белези на българското, които са ни запазили през вековете и са ни еманципирали като достойна нация на европейската карта“, заявиха патриотите.

Народните представители поеха ангажимент да разработят и предложат законови промени, отговарящи на съвременните изисквания, които да запазят правилното развитие на българския език в модерната среда. Представители на "Патриотичния фронт" и "Атака" вече работят по нов закон за българския език. Други промени ще засегнат Закона за електронните съобщения.

Михов, Богданов и Веселинов потвърдиха с подписите си подкрепата за петицията на "АСОРИ“ и заявиха, че ще ангажират вниманието на всичките 240 народни представители в защита на българския език.