Парламентът бе отличен за цялостно творчество по време на летния политически сезон за скоростното обсъждане на редица законопроекти от изключителна важност -Закона за опазване на околната среда, Административнопроцесуалния кодекс и Закона за съдебната власт.

ПДИ напомня, че Народното събрание е нарушило изискванията за прозрачност на законодателния процес и в частност – за обществено обсъждане на законопроектите. Наградата се дава и за самите законодателни поправки, които ограничават права. В Закона за опазване на околната среда гражданите бяха лишени от възможност да оспорват стратегическите държавни проекти пред върховен съд. Промените в АПК не бяха обсъдени със заинтересованите страни за първо четене, а предвиждат драстично повишаване на съдебните и държавните такси за граждани и неправителствени организации.

Антинаградата "Срамота" се присъжда на Столичната община и община Белово. Софийското кметство често не публикува актове на кмета и не отговаря на заявление за достъп до информация от граждани. Община Белово също има системен проблем в тази област.

Община Варна получи отличието "Катинар" за отказ да предостави информация за компрометирания си проект за "Интегриран градски транспорт", финансиран от ЕС.

На обратния полюс е Министерството на финансите, което е отличено с положителната награда ”Златен ключ” за високото ниво на активна прозрачност и своевременното и ефективно изпълнение на задълженията по Закона за достъп до обществена информация.

Награда "Златен ключ” в категорията за най-активен гражданин получи Димитър Пецов от Силистра за проявена упоритост и последователност при търсенето на информация от местната власт в града.

Неправителствените организации "За Земята - Достъп до правосъдие" и "Грийнпийс-България" получиха голямата награда "Златен ключ" за активно и резултатно използване на Закона за достъп до обществена информация. Те успяха да получат достъп до данните за качество на въздуха в София, а след това направиха публична кампания по въпроса, която предизвика широк обществен отзвук.

С голямата награда "Златен ключ" бе отличен и бившият журналист от телевизия BiT Илия Вълков, чиито усилия доведоха до разсекретяване на втората стенограмата "КТБ" от консултациите при президента.

Почетни грамоти получиха и други журналисти. Мариета Димитрова от "Благоевград Нюз" бе отличена за разследването й за злоупотреби при санирането в Благоевград. Самуил Димитров от вестник "Сега" бе отличен за разследванията си за МВР. Разследвашият сайт "Биволъ" получи грамота за постоянното използване на Закона за достъп до обществена информация при своята работа по обществено значими теми, включително за стабилността на банковия сектор в България.

Източник: mediapool.bg