ГЕРБ предложи заместникът на Димитър Главчев, Цвета Караянчева, да заеме мястото му на Председател на Народното събрание. Тя бе предложена от ГЕРБ малко след като Димитър Главчев подаде оставка. Минути след това тя бе избрана за председател на парламента. Досега Караянчева бе зам.-председател на Народното събрание.

Новият шеф на парламента Цвета Караянчева бе избрана със 138 гласа. Тя бе подкрепена от ГЕРБ, "Обединените патриоти" и ДПС, а БСП се въздържаха.

До избирането на Караянчева се стигна, след като досегашният председател на Народното събрание Димитър Главчев сам хвърли оставка. Това решение беше обявено след председателски съвет, на който присъства и премиерът Бойко Борисов. Министър-председателят отсече, че оставката на Главчев е план на опозицията, но стабилността на държавата е най-важното нещо.

"Ще работя така, че всички да се чувстваме равни. Тук в залата трябва да се казват различни мнения, но те да бъдат основани на политики, а не на личностни нападки", каза новата шефка на парламента.

Караянчева допълни, че работата на председателя е да потушава емоциите, когато тонът излиза извън добрите рамки.

"Ще има емоционални моменти, но трябва да проявим мъдрост, защото това, което ни предстои, е рядък шанс, който получаваме само след 10 години членство в Ес. Затова да бъдем мъдри, смирени, да казваме високо своето мнение, но винаги да мислим за България", призова тя.

Избирането на новия председател на паралмента и оставката на Димитър Главчев идва ден, след като опозицията внесе подписка с искане за оставката му. Главчев разгневи опозицията в сряда, защото изгони червената лидерка Корнелия Нинова от залата заради обиди към премиера.

В знак на бойкот БСП и ДПС напуснаха заседанието и се заканиха, че няма да влизат, докато Главчев е председател на Народното събрание.


Източник: dnes.bg