Сред най-фрапиращите примери е улица "Св. св. Кирил и Методий" в отсечката между ул. "Петко Славейков" и "Любен Каравелов". Особено в пазарния ден на Мездра - четвъртък, когато въпросната улица буквално става непроходима, дори за преминаващите оттук велосипедисти и пешеходци.

Подобна е ситуацията на улица "Георги Димитров" в района на гимназията и непосредствено преди пресечката с "Александър Стамболийски", където всяка сутрин и следобед завиват и обръщат, макар и с доста маневри, ученически автобуси. Където обаче липсват забранителни знаци за престой и паркиране. За разлика от други, значително по-ненатоварени места.

Или на улица "Патриарх Евтимий" в кв. 101, най-вече през тъмната част от денонощието. Негативният списък допълват бул. "Стамболийски" "Янко Сакъзов" в района на пазара, "Петко Славейков", "Иван Вазов", "Христо Ботев" и др.

Санкционираните нарушители за неправилно паркиране се броят на пръсти…

За капак: не един и два са случаите товарни автомобили или автобуси да домуват на забранени места - извън определените със заповед на кмета на община Мездра площадки за тази цел, каквито са изискванията на чл. 9, т. 9 от общинската Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред.

Очевидно е, че съществуващите няколко паркинга в центъра на Мездра (с ограничен брой паркоместа) не могат да поемат прекомерно големия брой автомобили, които пребивават в централната градска част. Особено в дните и часовите пояси, когато автомобилният трафик е най-натоварен - в ден пазарен четвъртък или в празнични дни.

Едно е безпределно ясно: Крайно време е да се сложи ред в транспортния хаос при паркирането в сърцето на града и да се намери решение на този сериозен проблем.

А за целта са нужни съвместните усилия на всички институции, от които зависи това - Община Мездра, полицията, Общинската комисия за обществен ред и сигурност и пр.