Церемонията, по официалното откриване тазгодишните чествания, започна с кратка театрализация, проследяваща последните дни от живота на Христо Ботев, свързани с парахода „Радецки”, прощалното писмо до неговата любима - Венета, както и последните боеве на четата и гибелта на поета.

Пред жители и гости на Враца, под звуците на българския химн, на централния площад, беше издигнат националния флаг на Република България, а пред паметника на бореца за свобода – Христо Ботев, бе запален вечният огън. На събитието присъстваха: председателят на Общинския съвет Румен Антов, общинският съветник -д-р Иво Ралчовски, заместник-кметовете Петя Долапчиева и Мария Попова, общественици, граждани. Празничната програма, продължи с рецитал и награждаване на победителите от конкурса „С Ботев в сърцето“.

Първият концерт, част от програмата на „Ботеви дни 2019“ бе на легендарните рок-музиканти от „Фондацията“ – вокалът на „Щурците“ – Кирил Маричков, китаристът от ФСБ – Иван Лечев, неповторимият глас – Дони, китаристът на Б.Т.Р. – Славчо Николов и Венко Поромански от група „Те“ и Симфониета Враца. Кулминацията на вечерта беше триизмерното лазерно шоу, прожектирано на сградата на читалище „Развитие“, което пресъздаде историята на славянската писменост и делото на видни български възрожденци.