В събота, 9 юли, е извършена полицейска проверка в района на Извор Махала, община Кула. Претърсен е товарен автомобил със софийска регистрация, в който служителите на реда открили 30 емигранти. Установено е, че бежанците са сирийски и иракски граждани. 14 от тях са възрастни, а останалите 16 - малолетни и непълнолетни деца. Само един е имал документи. Другите 29 са без документи за самоличност, което е основание за противозаконното им преминаване през територията на страната ни.

От полицията разкрили, че преминаването им е осъществено и подпомагано от двама български граждани и един от Афганистан, който е имал документ за кандидат-бежанец.

По случая е образувано досъдебно производство в Районното полицейско управление в Кула.

С постановление на Районната прокуратура е взета мярка за неотклонение "задържане за срок до 72 часа" спрямо 35-годишния водач на товарния автомобил, който е от видинското село Гъмзово. Задържани са също 24-годишен мъж от Видин и афганистанският гражданин, чийто настоящ адрес е в столицата.

Ден по-късно, в неделя около 12, 00 ч. между селата Д-р Йосифово и Славотин дежурен патрул на пътна полиция при ОД МВР Монтана е установил група от 10 чужденци - две жени и осем мъже, които са били без документи. По техни данни 9 от тях са граждани на Афганистан, а един - на Пакистан. Чужденците са съпроводени до РУ Монтана, където е установена самоличността им и са задържани за срок от 24 часа.