Управителят на двете общински транспортни дружества в Мездра Божидар Червеняшки внесе в Общинския съвет оздравителни планове на двете фирми за периода 2016-2020 г. Целта е да се маркират основните насоки за развитие през следващите години, които да доведат до стабилизиране на „Мездра-Автотранспорт-2003” и „Транс Авто-2015”, до подобряване на транспортните услуги, увеличаване на приходите и разкриването на нови услуги.

"Когато дойдох и наследих дружеството беше в доста критично състояние - сграден фонд и техника. Имахме четири стари автобуса, два от които не бяха в движение. Със собствени сили и средства и малко помощ от външна фирма бяха въведени в изправност", заяви Червеняшки.

В момента "Мездра-Автотранспорт" разполага с четири автобуса, а новото дружество "Транс Авто-2015" с два. Рейсовете на старото дружество извършват своите дейности, но като цяло са морално остарели.

"Много ни струва поддръжката. Затова молбата ни към Община Мездра е да ни помогне за смяна на автопарка, защото имаме възможност да разширим линиите. Надявам се Общината да ни предостави ученически автобусите, на които изтичат 10-годишните срокове за превози, тъй като имаме необходимите условия да ги използваме", допълни Божидар Червеняшки.

Новото дружество "Транс Авто-2015" притежава сграда и оборудване за извършване на Годишни технически прегледи. Техниката, с която се извършват прегледите (стенд, валове, принтери и др.) също е собственост на фирмата. В сградата има още 3 канала, в които се извършват ремонтни дейности. Сградния фонд обаче не е в добро състояние поради липсата на средства за ремонт и поддръжка.

Сред мерките, залегнали в оздравителните планове на двете транспортни фирми, са обновяване на автобусния парк, разширяване на дейността в превозите и техническите прегледи, намаляване на разходите, както и търсене на съдействие от Общината за увеличение на държавната субсидия за губещите линии и социалните превози.