Тържественото честване започна с химна на Република България и внасянето на националното знаме.

Двойният празник бе открит от директора на училището Рени Влахова, която припомни на присъстващите годините на петвековното робство и силата на непокорния български дух. За хилядите знайни и незнайни герои, благодарение на които България възкръсва отново от пепелищата на Априлското въстание, да премине през ада на Орлово гнездо и прохода„Шипка”, за да се стигне до заветната дата 3-ти март и Сан-Стефанския мирен договор.

Под звуците на непреходния глас на Стефка Съботинова и песента „Притури се планината”, децата посрещнаха Майка България с пълна кошница на изобилието от плодове, слънце и рози, представена от шестокласничката Виктория.

Тържествено и впечатляващо децата пресъздадоха един песенно-поетичен разказ история за годините на робство, духовен подем и борба на народа ни, който завърши с вечния Вазов стих,за да я има и днес България…

„И днес йощ Балканът щом буря зафаща,
спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
славата му дивна като някой ек,
от урва на урва, и от век на век…

След поетичния рецитал, най-малките ученици извикаха другата виновница за празника – Баба Марта. Тя влезе при нетърпеливите малчугани с пълна кошница с мартеници, за да им разкаже историята на този символ и да ги закичи за здраве, щастие и късмет. Добрата Баба Марта бе подготвила и вкусна изненада за всички. С вкусна пита и сладък мед тя благодари на децата за стиховете и песните, с които я посрещнаха и зарадваха.

След края на двойния празник координаторът на ВМРО Марин Цветков благодари на децата за вълнуващите мигове и поздрави директора и техните учители – Рени Влахова, Лора Илиева, Капка Петрова и Наташа Велева за изключителния труд, вложен с любов и грижа към децата. Той подари на всяко дете българското знаме и мартеница, които те издигнаха под звуците на незабравимата песен на Емил Димитров „Моя страна, моя България”.

От името на общинските съветници от Мездра, д-р Тодоров зарадва децата с бонбони и мартеници, а директорът на училището възнагради представянето на децата с изобилието от кошницата с плодовете на България.