Уважаеми съграждани,

Държа да изразя личната си позиция и тази на политическа партия "ВОЛЯ" по повод предвидените промени в най-старото учебно заведение в област Враца - СУ „Христо Ботев“.

Крайно обезпокоен съм от решението на общинско и областно ниво, с което се редуцира броя на профилираните паралелки в училището за учебната 2018/2019 година. Така то се осакатява, като паралелките в гимназиалния етап се намаляват от 3 на 1, в сравнение с предходната учебна година. Това ще доведе до премахване на профилираното гимназиално образование в Средно училище „Христо Ботев“ – школо с 200-годишна история и традиции. То е поставило началото на гимназиалното образование в целия врачански край. С отделяне на паралелки от него са създадени езиковата и математическата гимназии в града. С профилите „Биология“, “История“ и „География“ гимназията подготвя деца от цяла Врачанска област за студенти в СУ „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, и редици други реномирани висши учебни заведения в страната и чужбина. СУ „Христо Ботев“ обучава кадри от различни специалности, които след това се връщат и с труда и професионализма си подпомагат за развитието на Врачанска област.

С предстоящите реформи обаче, гимназията, с двувековна история, ще се превърне в основно училище.

В качеството ми на народен представител от Шести Врачански избирателен район, ще използвам дадените ми от вас правомощия и ще сезирам за казуса министъра на образованието и науката, както и ресорната парламентарна комисия.

Ние от ПП "ВОЛЯ" неведнъж сме заявявали позицията си, че българското образование трябва да се развива с нужната подкрепа на местната и изпълнителната власт. Когато се предприема такава радикална стъпка, която засяга десетки млади хора и техните семейства, трябваше да се направи предварително публично обсъждане. Убеден съм, че добрата съвременна политика е тази, която се вслушва в гласа на хората.

Вярвам и ще настоявам решението да бъде преосмислено, защото за всички нас най-важно е доброто бъдещето на децата ни, а качественото образование е гаранция за него. Държа също да бъде направено подходящо публично обсъждане на вариантите и възможности да се реши проблемът.

Надявам се с общи усилия да решим проблема в интерес на учениците и преподавателите в СУ „Христо Ботев“ в град Враца.

С уважение,

Слави Нецов

Народен представител от ПГ на ВОЛЯ

VI Врачански избирателен район