Конкурсът „Най-добра доброволческа инициатива“ се организира за девета поредна година от Фондация „Лале“ и Националния алианс за работа с доброволци и цели да покаже на обществото инициативите, които се правят от добра воля и да отдаде признание на хилядите доброволци у нас. Тази година бяха номинирани 49 проектa в сферите образование, култура, екология, спорт, градска среда, социално включване на граждански и бизнес организации, читалища, училища, университети, туристически дружества и доброволчески групи.

Сред тях е инициативата на ОЦСУД - Мездра Специална лятна академия “Патиланци” за деца от социално слаби семейства, ползващи социалната услуга „Безплатен топъл обяд“. Нейната цел е да осмисли свободното време на децата с интересни и стойностни занимания, които да ги мотивират да се хранят здравословно, да спазват добра лична хигиена, да четат, рисуват и творят. А така също да развият своето въображение и да се осмелят да мечтаят, въпреки тежкото положение, в което се намират техните семейства.

Президентът Румен Радев благодари на доброволците за отделеното от тях време, енергия и труд в подкрепа на благородни каузи. „Едно общество е силно и има бъдеще, когато всеки един негов член осъзнае, че трябва да прави така, че всички около него да се чувстват по-добре“, заяви държавният глава и допълни: „Дори да промениш един-единствен човешки живот към по-добро, ти променяш света. Окуражително е, че все повече млади хора се привличат в доброволчески инициативи, а това ни дава увереност, че бъдещето на България е в ръцете на достойни, добри, човеколюбиви и вдъхновени хора.“

Победители в конкурса „Най-добра доброволческа инициатива 2019“ станаха:

Сдружение „ИДЕА“ за инициативата Менторска програма „Розови очила", към Социалната чайна във Варна, насочена към младежи, растящи в социални институции, среда на насилие и/или бедност, нездравословна семейна среда, чрез предоставяне на подкрепа за личностно и професионално развитие.

•„Мулти Култи колектив“ за проекта „Мулти култи градска градина“, който събира в неформална среда мигранти, бежанци, столичани, които заедно създават мултикултурна градска градина в центъра на столицата.

• „Experian България“ за инициативата Младежка менторска програма, която развива и поддържа програма за ментори доброволци за подкрепа на млади хора в риск и без семейства, настанени в Наблюдавани жилища, по пътя им към самостоятелен живот.