Кметове и министри са обсъдили по-важните теми, по които ще си взаимодействат през 2019 година като усвояването на европейски средства и промените в законодателството, свързано с местните власти.

С министър Аврамова кметовете са разисквали финансовите корекции, наложени им по проекти по програмата за „Региони в растеж” Близо 1000 възражения и сигнали са подадени до управляващия орган. Друга гореща тема е финансирането и поддръжката на общинската пътна мрежа. Само шест кметове на общини са поискали да получат участъци от републикански пътища и да ги поддържат, уточни кмета Живков. Сред тях са Варна, Челопеч и Белица.

В сферата на земеделието министър Порожаанов съобщил, че намаляването на европейското финансиране по програмата за развитие на селските райони ще бъде компенсирано с държавен ресурс. Най-вероятно ще бъде променен начина на подбор на проекти.

Една от хубавите новини е, че по оперативна програма „Околна среда” няма загуба на средства. Това е една от най-важните програми за общините, заедно с „ Региони в растеж”. Пред министър Нено Димов кметовете са изразили решимостта си да обжалват всички глоби за замърсяване на въздуха, които ще им бъдат налагани след промените в нормативната база. Общинските власти не носят пряка отговорност за това, че хората се отопляват с твърдо гориво и карат стари автомобили, коментира Живков

Друг важен въпрос е как ще продължи програмата, чрез която общините осигуряват лични асистенти за стари хора и хора с ТЕЛК. Тя приключва през септември. Пред министър Бисер Петков кметовете са настояли държавната власт по-скоро да уточни нормативната уредба за тази социална дейност.

В разговора с зам.министъра на здравеопазването Жени Начева е станало ясно, че ще има допълнително пари както за болниците. Министерството ще осигури още 18 милиона лева за общинските и още 30 милиона лева за държавните лечебни заведения.