С това решение на правителството се компенсират разходи за отглеждане и обучение на децата през последните два месеца на 2021 г. и през първите два месеца на 2022 г. В края на миналата година в столицата право на такова обезщетение са имали родителите на 734 деца, а в началото на тази - на 820. В Пловдив ще се платят компенсации за три деца за ноември и декември 2021 г. и за четири - за януари и февруари на 2022 г.

Законът за предучилищно и училищно образование позволява финансова помощ за деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина поради липса на места, уточняват от пресцентъра на министерски съвет.

Възложено е и на министрите на труда и социалната политика и на финансите да изготвят пакет за великденска подкрепа за най-нуждаещите се граждани. Това съобщи и премиерът Кирил Петков в началото на заседанието на правителството.

"Също така мярката 60/40 за бизнеса ще се прилага до 30 юни, независимо от епидемичната обстановка", каза още Бориславова.

"Актуализиран е и съставът на Антикорупционния съвет към правителството. Той вече няма да се оглавява от вицепремиери, а лично от премиера", уточни говорителят на кабинета.

До 15 април се удължава срокът за регистрация на украински бежанци, желаещи да се ползват с временна закрила у нас, стана ясно след заседанието на Министерския съвет.