Очаква се от училищата да утвърдят своя система от символи като звездички и слънчица например, с които да бъдат оценявани малките ученици. Всяко школо има свободата да избере свои знаци.

Както и досега, първокласниците няма да имат бележници, обясниха още от МОН. Това обаче не пречи в едно обикновено малко тефтерче да се води кореспонденция между учители и родители, свързана с постиженията на малките ученици, обясниха още от ведомството.

Макар и третокласниците да нямат количествени оценки, те ще имат задължителни бележници, защото новият закон влиза поетапно и за тях все още не е в сила.

В ученическите книжки обаче няма да вписват числа, а само качествени оценки като „Отличен“, „Много добър“ и т.н.

От тази учебна година влиза в сила и новата образователна структура, според която диплома за основно ще се взима след завършен седми клас, а не осми, като досега.

Очаква се новите учебници за учениците в първи, втори, пети, шести и осми клас да пристигнат навреме и да не се налага учителите да работят с PDF формати. Както „Монитор“ вече писа, малко забавяне може да има само при някои помагала по английски език, които обаче се очаква да бъдат доставени в началото на следващата седмица. От тази година има и нов вид училища – обединени, които ще са до 10 клас, когато е завършването на първата гимназиална степен, както и иновативни, които ще имат право да преподават по свои учебни програми.

Планира се и приемането на нови правила за прием в първи клас, като водещ критерий да бъде уседналостта. Ако бъдат одобрени, те ще влязат в сила при приема от следващата учебна 2018-2019 година.

От тази учебна година се увеличават и учителските заплати, като се очаква повишението да бъде получено от всички през октомври.

Източник: monitor.bg