Случаят се разиграва отново в Център за настаняване от семеен тип, а обвиненията са към Людмила Петрова, възпитател и временно изпълняващ длъжността директор на центъра. Историята е разказана от Дани Йорданов

Временно изпълняващата длъжността управител на дома не само обижда и заплашва настанените там деца, но и ги удря, показва видео, заснето от свидетел и излъчено снощи.

Сред употребяваните изрази са "смрад", като обръщение към дете на видима възраст 7-8 години, заплаха за пребиване към по-голямо момиче и обида към друго- "иди да се преобуеш, че миришеш".

Причините са различни - от закуската до влизането в час за по-големите. Тя призна за случилото се, но подчерта, че това е единичен случай. Вече е образувана проверка по случая.

"Разбрах от репортери за случая на 8 февруари в центъра за семеен тип в Борован. Назначих комисия от страна на общината и лично присъствах на проверката”, заяви кметицата на Борован Десислава Тодорова във връзка с поредния случай на насилие срещу деца. "Възпитателката е назначена от директора Лъчезар Дичовски. Ролята на кмета на общината и функциите и правомощията ми се простират до назначаване на управител, именно Дичовски. Той в момента обаче е в болница, след операция. Не е ясно кога ще се върне на работа, защото е претърпял тежка интервенция", добави Тодорова и подчерта, че агресивната възпитателка Людмила Петрова е назначена от управителя на ЦНСТ-о, не от нея.

"Имам в практиката си случаи на директори, които съм уволнила дисциплинарно. След като господин Дичовски се възстанови и се върне на работа, ще говоря с него да вземе съответните мерки и да я отстрани от поста", заяви кметицата. "Съгласно трудовата законодателност не мога да направя нищо друго. Не пиша законите като кмет. Възпитателката ще си понесе съответните законови дисциплинарни мерки, след като е доставен докладът на Регионалната дирекция за социално подпомагане и този от Агенцията за закрила на детето", каза Тодорова.

Директорът на дирекцията за социално подпомагане във Враца Мария Търнавска също коментира случая: "Извършваме регулярни посещения и наблюдаваме как служителите си вършат работата. Наш ангажимент е ежемесечно да извършваме посещения. Екипът от Бяла Слатина, а и децата в центъра потвърдиха, че социален работник всеки ден ходи до центъра. Не е добра материалната база там. Още през април бе сезиран кмета за това нещо", призна тя.

"Колкото пъти съм оставала насаме с децата и съм питала как се чувстват и какви са грижите, полагани за тях, винаги съм получава отговор, че са добре и всичко е наред", озадачено заяви Търнавска.

Източник:gospodari.com