Това е поредният случай на телефонна измама, регистриран през последните две седмици в Мездра. По същата престъпна схема в понеделник друга лековерна баба, отново на 75 г., "олекна" с 2 800 лева и златни накити. Въведена в заблуждение от мними ченгета, най-напред тя изхвърлила през прозореца на дома си 2 400 лв., а малко по-късно оставила под дърво в пешеходната алея на улица "Стамболийски" още 400 лв. и златни накити.

На 21 август пък 73-годишна жена от Мездра, отново с убеждението, че помага на полицията, остави до контейнер пред дома си над 5 000 лв. и 1 870 евро.

В края на месец май в мрежата на телефонните измамници попадна и 80-годишна мездренка. Убедена, че съдейства в операция по залавяне на телефонни измамници, бабата предаде на непознат млад мъж 3 000 лв., 150 долара и юбилейни монети на БНБ.

Във връзка със зачестилите случай на телефонни измами, от полицията напомнят как да реагирате, ако получите обаждане от подобен вид:

1. Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), но по възможност от друг телефонен апарат, а не от апарата, на който са се обадили измамниците - ако не е прекъсната връзката от предишния разговор, при набиране на нов номер, отново ще се свържете с тях.

2. Не съобщавайте лични данни (име, ЕГН, адрес) или номера на банкови сметки.

3. Свържете се с близките си. Ако в момента нямате връзка с тях, се посъветвайте със съседи, на които имате доверие.

4. Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка на непознати хора, без значение за какви се представят.

5. Не се съгласявайте да хвърляте парични суми или златни накити от жилището си или да ги оставяте на места без надзор.

6. Не се съгласявайте да теглите спестяванията си от банки, в които са депозирани, по искане на непознати лица, дори да се представят за служители на полицията, на лечебни заведения или на други институции.

7. От полицията препоръчват също да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.

Служители на полицията по никакъв повод няма да поискат от Вас да хвърляте парични суми или ценности от жилището си или да ги оставяте на места без надзор!

Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама, незабавно се обадете на тел. 112 или отидете лично до най-близкото полицейско управление.