С оглед задължението на съда въз основа на представените доказателства да провери законосъобразността на оспорения акт на всички законови основания, включително на посочените от оспорващия, съдът установи, че решението е незаконосъобразно поради неправилно прилагане на материалния закон.

Съгласно Закона за местното самоуправление и местна администрация /ЗМСМА/ кметовете на общини, райони и кметства имат всички права по трудово правоотношение, освен тези, които противоречат или са несъвместими с тяхното правно положение. Съдът не възприема тезата на прокуратурата, че ползването на платен отпуск за минало време е погасено, тъй като съгласно КТ при нов избор на същото лице, трудовото правоотношение с него продължава, а не възниква ново. При това положение кметът на село Галиче е могъл да ползва и неизползван отпуск от предходния си мандат. Съдът намира обаче, че ползването на неплатен отпуск от страна на лице, заело длъжност въз основа на избор, е незаконосъобразно.

По изложените съображения Административен съд – Враца постанови решение, с което отменя като незаконосъобразно решението на ОИК Бяла Слатина. Тъй като съдът не може да се произнесе по съществото на спора, връща преписката на ОИК Бяла Слатина за ново произнасяне, с указания за прекратяване пълномощията на заинтересованата страна като кмет на село Галиче обл. Враца.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 7-дневен срок от уведомяване на страните.