Стартът на най-мащабното събитие в детско-юношеския спорт в България, което тази година се провежда на територията на селищната система, бе даден на 5 юли в спортната зала на СУ „Васил Левски“ в с. Маноле. В тях взеха участие 800 деца от 62 общини в страната. Северозападът бе представен от Тенис клуб „Искър 1928” –Роман, който от години е сред най-добрите школи в страната.

На турнира по тенис на маса, който се проведе от 21 до 23 юли, се представиха 15 отбора – 10 в мъжкия и пет – в женския профил. В личния шампионат участваха 56 тенисисти – 32 момчета и 24 момичета.

Двата най-продуктивни центрове – тези на Ардино и Две могили се представиха на турнира в Маноле без своите най-добри тенисистки. По две момичета от двата отбора играят на европейското за юноши и девойки в румънския град Клуж Напока. Но и така състезанието в рамките на XXIII държавни игри на спортистите от малките селища (БАСС) мина на обичайното високо ниво.

В крайното отборно класиране при момчетата първи се наредиха представителите на град Ардино. Момчетата от тима от Роман заеха 4-то място
В индивидуалната надпревара Бисер Цветков от Роман спечели сребърното отличие след оспорван финал с шампиона Нуркан Халилходжа от Ардино, завършил при резултат 3:0.

Полина Бенчева от Роман грабна златото при момичетата след 3:1 във финалната среща с Дамла Хюсеинова (Две могили).

Източник: sport.plovdiv24.bg