Състезанието е второто от календара на Сдружението на българските начални учители и Синдиката на българските учители. Тестът включва въпроси от всички области на знанието - гражданско образование, природата, логически и забавни задачи. От 20 деца, 12 са класирани за финалния кръг, защото са постигнали максимален брой точки в две състезания.

Състезанието се провежда за 14-та поредна година. Учителите от начален етап на иновативното училище в Мездра споделиха за MediaNews, че тестът съдържа въпроси с отворен и затворен тип отговори. Тестовите въпроси са от учебно съдържание от предишния клас, като за първолаците обхващат изученото в подготвителната група.

Темите за останалите ученици от ІІ до ІV клас са от различни области на знанието: опазване на природата, грижа за животните, етикет и добро поведение, дорисувай или прерисувай, технологии и предприемачество, безопасност на движението и открий разликите.

Тестът съдържа забавни задачи, съобразени с възрастта на участниците. Богатите илюстрации често са част от ключа към верните отговори. Логическите задачи, на които децата трябва да отговарят са интересни, но и много трудни.

Учителите от Иновативното училище на Мездра се гордеят с отличните резултати, постигнати на националното състезание "Аз и знанието". Предстои Национално финално състезание, в което ще вземат участие 12 ученици, които са получили максимален брой точки на две от вече проведените състезания.