© mpes.government.bg

Конкурсът е инициатива на Министерството на здравеопазването, провеждана в партньорство с Министерството на околната среда и водите, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата и Представителството на Европейската комисия в България.

На официална церемония в Министерството на здравеопазването бяха наградени призьорите в трите възрастови групи - І-ІV, V-VІІІ и ІХ-ХІІ клас. До заключителния етап на конкурса бяха допуснати 30 проекта, сред които и проектът "Модерните убийци на младия човек - алкохола и цигарите“, на ученици от XI "а" клас в Професионална гимназия "Алеко Константинов“ - Мездра, с ръководител Валя Цветанова.


© mpes.government.bg

"За мен е изключително приятно да бъда тук и да видя толкова усмихнати и лъчезарни млади хора, които с участието си в този Национален ученически конкурс станаха посланици на здравето, заяви по време на награждаването заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева. Впечатлена съм от факта, че над 6 500 ученици от цялата страна се включиха в тазгодишното издание на конкурса, което говори за значимостта на темата и за желанието Ви да приобщавате Вашите съученици, приятели и семейства към физическа активност, спорт и здравословен начин на живот. Убедена съм, че всички Вие обичате спорта, защото чрез него се възпитават важни за Вас ценности като отборен дух, солидарност, толерантност и честна игра. А тези ценности допринасят за Вашето бъдещо личностно израстване“, каза в заключение зам.-министър Колева.

Възпитаниците на преподавателя Валя Цветанова заеха престижното трето място в най-горната възрастова група - IX-XII клас. Призьорите в конкурса бяха наградени със спортни пособия.