Престижното отличие бе връчено на кмета на Видин Огнян Ценков, който присъства на гала-спектакъла. "С много вълнение приемам тази престижна награда, с която се удостоява видинският Ансамбъл „Дунав“. Напълно заслужено, защото той е една духовна скъпоценност не само за нашия град! Отличието е заслуга на всички танцьори, музиканти, певци, хореографи, които работят сърцато и носят славата на Видин по целия свят. То е заслуга и на големия творец Генчо Генчев - дългогодишен художествен ръководител на ансамбъла, който неотдавна ни напусна. В негова памет колегите му представиха великолепен спектакъл в навечерието на духовния празник на Видин - Димитровден, за да засвидетелстват своята обич и уважение към огромния му принос за развитието на ансамбъла“, заяви кметът на Видин, приемайки кристалната статуетка и благодари от името на всички видинчани.

Той изказа своите най-искрени благодарности към Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ Радио за присъдената награда и за прекрасния спектакъл в празничната вечер.

Ансамбъл "Дунав“ участва в програмата, като показа част от спектакъла "По Видинските мегдани“.

Гала-спектакълът се състоя под патронажа на Йорданка Фандъкова, кмет на София. Събитието е част от културния календар на Столична община и се организира със съдействието на Министерство на културата.