© личен архив

Фестивалът е с висока репутация и в него взимат участие много държави със свои представители и творби, каза Таня Василева, художник и преподавател по изобразително изкуство:

"Този фестивал е с традиции в организацията на конкурс за детски рисунки. Тази година се организира за 21-ви път. Участват деца от различни студии от 42 страни, много е престижен. Журито наистина гледа на рисунките като на произведения на изкуството. Участват деца от 5 до 18 години, темата е свободна... Рисунките трябваше да са от 2019 - 2020 година... Отличените участници в следващото издание ще участват в пленер, който се организира в Битоля. Ние сме много горди с отличието на Биляна."

Биляна Борисова е ученичка на Рени Петрова и продължава нейната творческа традиция. Тази година Биляна завършва СУ "Иван Вазов" - Вършец и сбъдва мечтата си да учи "Архитектура" в УАСГ:

"Аз съм много щастлива и горда... Благодаря на Рени Петрова, защото с нейната помощ сбъднах мечтата си - да следвам "Архитектура"... Рисунката, с която участвах, беше правена в "Рениарт"... Моята рисунка е рисувана по картина, естествено с различни материали. Решихме, че ще я изпратим за този конкурс, това за мен беше голямо щастие... Това е голямо постижение за мен. Рисунката е направена на лист с размери 35-50 см, на нея е изобразена черна котка, която сякаш стои на някаква повърхност, а фонът ѝ са множество цветни петна, сякаш стои пред витрина с много цветни прозорчета, и е рисувана с маслен пастел."