Градината е построена по проекта "Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество по Програма "ЗОВ" (Здраве и Образование за Всички). В строителството на сградата и оборудването на детското заведение са инвестирани близо 1,2 млн. лв. Над 970 хиляди от тях са осигурени от Българско-швейцарската програма за сътрудничество, а останалите са принос на Община Монтана. Общината вложи и около 580 хиляди лева в изграждането на инфраструктурата около детската градина и двора.

107 деца от квартала ще имат възможността да се обучават и да играят в светли, просторни и модерно обзаведени помещения. В новата сграда има и зала за извънкласни и извънучилищни дейности, работа с родители, общностни срещи, празници и други събития, както и кабинет за обучения и работни срещи на педагогическата колегия и образователните медиатори.

Старата сграда на градината не отговаряше на съвременните образователни стандарти. Посещавана е от 75 деца от ромски произход на възраст между 3 и 6 години. В новопостроената сграда ще се приемат нови 32 деца и ще се формира още една целодневна група. По Програма "ЗОВ" са назначени допълнително двама учители и двама помощник-възпитатели.

Новата сграда на Детска градина "Пролет" е изградена по проект на арх. Илиян Лафазански, а изпълнител на строителството е Сдружение "ПИМ-ПСТ 2016”.

Проектът "Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана“ е част от Програмата за подкрепа на социалното включване на роми и други уязвими групи, изпълнявана с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Партньори на Общината по компонент „Образование” са ДГ №8 "Пролет” и филиалът й в село Габровница; НУ "Георги Бенковски“ - кв. „Кошарник”; ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - с. Габровница; ДГ №5 „Дъга”, I ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и градското Читалище "Звезда 2007”, а по компонент “Здраве” - Националната мрежа на здравните медиатори и Комплексът за здравни и социални услуги "Св. Мина” в Монтана.