Развитието на този отрасъл е продиктувано от необходимостта за професионално обработване и отговорно съхраняване на радиоактивните отпадъци, генерирани в най-различни области на дейност в съвременното общество. Освен ядрената енергетика, такива отпадъци се създават от промишлеността, селското стопанство, медицината, науката и дори устройства, които използваме в бита.

Учениците в новата паралелка ще получат знания и компетентности за безопасно управление на радиоактивните отпадъци: събиране, манипулиране, предварителна обработка, преработка, кондициониране, съхраняване и погребване на радиоактивните отпадъци, включително извеждане от експлоатация на съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци.

През целия цикъл на обучение паралелката ще бъде подкрепена с инициативи и събития от националния оператор по управление на радиоактивни отпадъци – ДП „Радиоактивни отпадъци“ (ДП РАО). Това ще допринесе за разширяване на компетенциите и кръгозора на учениците в новия клас, а завършилите успешно обучението си ще могат да работят в различните специализирани поделения за управление на радиоактивни отпадъци, обединени в държавното предприятие.

Източник: kozloduy-bg