Теренът за изграждане на мемориала е предоставен от Община Добричка, а архитектурно-художественият проект е дарен от пловдивския архитект Владимир Петров. През месец март тази година бе учреден Инициативен комитет за изграждане на мемориала с председател инж. Тошко Петков, кмет на Община Добричка, който организира кампания за набиране на средства за реализиране на патриотичното начинание. За целта е разкрита банкова сметка в Общинска банка АД - Финансов център Добрич:

IBAN: BG58SOMB91301062353401

BIC: SOMBBGSF

Общинска банка АД, ФЦ Добрич

Получател: ИК Мемориал край с. Козлодуйци

Изпълнението на Мемориала на загиналите в Добричката епопея през 1916 г. воини от 35-и пех. Врачански и 36-и пех. Козлодуйски полкове е реализирано безвъзмездно от мездренска строителна фирма. В знак на признателност и почит към паметта на героите върху монумента ще бъдат изписани имената на всички загинали от Шеста пехотна Бдинска дивизия. По данни на Инициативния комитет сред тях са 44-ма подофицери и войници, които са родом от населени места, влизащи в състава на днешната Община Мездра. Съставител на списъците е историкът Радослав Симеонов, който е направил проучване в Държавен военен архив - Велико Търново. Надписите са изработени от скулптора Христо Илиев. Върху северната страна на монумента ще има отливка в негатив: "От сенките на смелите се ражда светлината на днешния ден”.

Участието на полковете от Шеста пехотна Бдинска дивизия в Добричката епопея 1916 г.

Войниците и офицерите от 6-a пехотна Бдинска дивизия участват достойно във всички войни за националното освобождение и обединение на България. По време на Балканската война 1912-1913 г. те се сражават героично при Лозенград, Люлебургаз и Чаталджа, а след включването на страната ни в Първата световна война дават своя принос за военния разгром на Сърбия през 1915 г.

Малко известен факт е обаче, че два от полковете в тази дивизия - 35-и пех. Врачански и 36-и пех. Козлодуйски, съставляващи Втора пехотна бригада на дивизията, заедно със спомагателните й части, са включени в състава на Трета българска армия под командването на ген. Стефан Тошев. Нейната задача е Освобождаването на Добруджа, окупирана от Кралство Румъния по време на Междусъюзническата война през 1913 г.

С манифест на Цар Фердинанд I, на 1 септември 1916 г. България обявява война на Румъния, което е възприето от тогавашното общество като един справедлив исторически акт. Рано сутринта на 2 септември, частите на VІ-та пехотна Бдинска дивизия пресичат границата с викове "Ура”, с развети знамена и под звуците на националния химн "Шуми Марица”. Те се сражават на десния фланг на Трета българска армия, като тяхната основна задача е овладяването на гр. Добрич. Втора бригада от дивизията под командването на ген.-майор Христо Попов настъпва към добричките села Екисче (дн. Бенковски) и Владимирово.

На 4 септември 1916 г. Щабът на Трета българска армия заповядва на варненските войски начело с ген. Тодор Кантарджиев и бригадата от Бдинската дивизия съвместно да атакуват Добрич, като варненци трябва настъпят към града от юг, а бдинци - от запад. Същия ден следобед в опразнения от румънците град,първи влизат войските на ген. Кантарджиев, а привечер пристига и Бдинската бригада, която се установява западно от града - в района на тогавашното с. Суютчук (дн. кв. „Рилци” на гр. Добрич).

Силите на противника обаче бързо се прегрупират и реорганизират. Отстъпилата от града 19-та пех. румънска дивизия е придадена в подчинение на 47-и руски корпус на ген. Андрей Зайончковский. В състава му има и една Сърбо-хърватска доброволческа дивизия от бивши пленници австрийци, която наброява над 15 000 души.

На 5 септември 1916 г. корпусът на ген. Зайончковский започва настъпление за обратно превземане на Добрич. Това е началото на тридневните кръвопролитни боеве за отбраната на града, останали в историята като Добричката епопея. В тях именно войниците и офицерите 6-та пех. Бдинска дивизия имат героично и значимо участие. С цената на много жертви, които възлизат общо на около 650 души от двата пехотни полка, 6-а пионерна дружина и 2-и артилерийски полк, и с решаващата намеса на Първа конна дивизия под командването ген. Иван Колев, на 7 септември 1916 г. те нанасят мощен удар на противника, като го обръщат в бягство. Окрилени, бранителите на Добрич се вдигат в неудържима контраатака. Така малобройните български части успяват да победят многократно по-силния си противник, който разполага с повече хора, оръдия и картечници, но който е подценил готовността на българските воини да дадат живота си за своята Родина.

През 1942 г., когато Южна Добруджа е окончателно върната на България, в памет на героите от Добричката епопея са преименувани редица села и градове, край които за вечни времена ще живее тяхната слава - Бдинци, Врачанци, Козлодуйци, Ловчанци, Ген. Колево, Ген. Тошево, Полк. Минково, Полк. Свещарово, Фелдфебел Денково, Победа, Рилци, Приморци и др.