Открит урок на тема „В света на химията” се проведе в СОУ „Св. Климент Охридски” - Зверино. По време на него ученици от седми клас демонстрираха пред своите учители, съученици, родители и други гости какви теоретични знания и практически умения са усвоили от учебния материал за алкалните и халогенните химични елементи. Инициативата за публичното занятие бе на Валентина Стеева, преподавател по „Химия и опазване на околната среда”.

Откритият урок премина под формата на практически опити и викторина с теоретични въпроси, чрез които седмокласниците показаха какво занаят за алкалните елементи: литий, натрий, калий, рубидий и цезий, както и за халогенните елементи: флуор, хлор, бром и йод - химични свойства, взаимодействие с други елементи, приложение и употреба. Водеща на учебното занятие бе Елена Иванчева, която представи пред аудиторията своето есе „Химията значима част от живота ни”.

Сред гостите на открития урок бяха доц. Андриана Сурлева, ръководител на катедра „Аналитична химия” в Химикотехнологичен и металургичен университет - София и доц. Сеня Терзиева, зам.-ректор по акредитация и качество на висшето учебно заведение. Трима техни възпитаници - студентите Орхан Муса, Людмила Каменова и Свилен Русев, направиха експериментални опити пред учениците със сребърен нитрат и с тежките метали живак, олово и сребро и им показаха как да си правят „слонска паста за зъби”.

Мотото на открития урок бе крилата мисъл на Айнщайн: „Като цяло науката не е нищо повече от рафиниране на ежедневното ни мислене.”