Около 20.00 часа снощи на телефон 112 е получен сигнал за изгубило се в планината семейство. Млад женски глас разтревожено съобщил, че тя, съпругът й и бебето им са се изгубили във Врачанския Балкан в района на хижа „Леденика”. След издирването, организирано от служители на Районно управление на МВР - Враца, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и трима планински спасители, туристите са намерени живи и здрави в планината над квартал Бистрец.

Medianews.bg се свърза с един от планинските спасители, който разказа, че мъжът е на 31 г., жената - на 29 г., а бебето - на 8 месеца. Мъжът се казва Пьотър, съпругата му, която не носела личните си документи, говорела слабо български език. Екипът по издирването се свързал с нея по телефона и тя описала добре местността, в която се намират.

При откриването им полякинята многократно благодарила на полицаите, пожарникарите и планинските спасители. Казала, че когато чули полицейската сирена към полунощ, били сигурни, че търсят тях и ще ги намерят.

По думите на планинския спасител бебенцето било добре завито и спяло в ръцете на баща си. Родителите му обаче, били доста поизмръзнали. Жената разказала, че през деня се разхождали в района на „Леденика”, посетили пещерата, след което тръгнали към Враца, но явно объркали пътеката. Разбрали, че са се загубили след 3-4 часа бродене из планината и тогава майката се обадила на спешната линия.

Макар че семейството било в добро общо състояние, планинските спасители закарали със служебния си джип поляците в Спешния център на Враца. Лекарите прегледали мъжа и жената и не намерили необходимост от медицинско обслужване. Бебето се събудило усмихнато в спешния кабинет и веднага поискало да си играе със слушалката на докторката, която ги обгрижвала.

Спасителната акция завършила с щастлив край около 2.40 ч в нощта на неделя срещу понеделник.