Проучването бе съсредоточено в западната част на обекта, върху сондаж с площ 45 кв. м., от екип с научен ръководител Георги Ганецовски - археолог и директор на Регионален исторически музей – Враца и д-р Вивиан Митева. Разкопките бяха осъществени с финансовата подкрепа на Сдружение "Благотворни приятели".

„Попаднахме на останки от добре запазено, макар и опожарено, жилище от каменно-медната епоха (края на V хил. пр. Хр.), сподели ръководителят на обекта Ганецовски. Тази сграда е била с представителен характер, като има податки да я определим като двуетажна. И това съвсем не е случайно, тъй като тя се намира в най-високата част от скалния рид.

Другото нещо, на което попаднахме, е една голяма боклукчийска яма, която се оказа изключително богата на археологически материал. Бих казал, че това е мечтата на всеки археолог. Така например, в нея намерихме керамична зооморфна фигурка без глава, изобразяваща куче. Също така фрагмент от миниатюрно керамично зооморфен съд, изобразяващ най-вероятно овен, бронзов пръстен от римската епоха (II-IV в.). Открихме множество изделия от кост: шпатули, шила, гладилки, кука за плетене и тежест за рибарска мрежа, няколко кремъчни върхове за стрели и голям брой стъргалки, керамични фрагменти с цветно-рисувана украса, рогова копачка и други“.

Керамична фигура на Богинята майка
Керамична фигура на Богинята майка

Най-ценната находка обаче, подчерта Ганецовски, е антропоморфна керамична пластика на Богинята майка, която изобразява най-важният и разпространен в древността култ за осигуряване на плодородие, за продължаване на рода и за здраве. За разлика от най-често намираните пластични изображения на Богинята майка, седнала на трон, които са характерни за късния халколит, тази е изобразена права. Което означава, че тя е дошла от друга културна общност. Тоест, имаме податки за много близки и интересни икономически и културни взаимодействия.

В случая имаме схематично изобразяване на главата (в горната част на фигурката) и едно твърде реалистично акцентиране върху долната част на тялото, а именно - детеродните органи и задните части на божеството. Дори ако погледнем изображението на главата в профил, тя е обърната нагоре - към светлината, а ръцете ѝ са в поза на адорация (вдигнати нагоре).

Може би това откритие от редовните археологически проучвания в Мездра-Калето с неговата силна символика не е случайно в контекста на здравните и климатични предизвикателствата от нашето съвремие.

Най-важното за нас е, че отново се потвърди констатацията ни, че при първото си заселване това място е било изключително важно от стратегическа и икономическа гледна точка, както и за културния обмен между тогавашните общности.

Този участък от обекта е последният, в който има възможност да се извърши проучване на праисторическите отложения след като тези от римския период вече са проучени.

„Целта е да освободим терена, което ще стане чрез един протокол на експертна комисия от Министерство на културата. За да може в следващите години да продължи реализирането на проекта за реставрация, консервация и социализация, вече цялостна, на „Калето“, включително чрез изграждане на необходимата допълнителна инфраструктура. За което, по мои наблюдения, има интерес от страна на ръководството на Община Мездра“, каза още Ганецовски.