В полицията е постъпил сигнал от с. Бърдарски геран за намерени в частен дом потенциално опасни предмети с неуточнен произход. По предварителни данни става въпрос за жена, която по време на почистване на дома си е открила върху стар гардероб два предмета с капковидна форма, увити в найлонов плик със щампован надпис "бомба - 120 мм. със звезда, трицветна".

Жената е имала намерение да почисти и приготви старинния гардероб за продажба, поради неговата антикварна стойност.

Касае за доста стар модел фойерверки, които са пълни с напалм и се разпръскват във въздуха под формата на звезда.

Много интересен е фактът, че всъщност това са забравени от живели в къщата офицери, които по това време (1981 г.) са били разквартировани в с. Бърдарски геран. Има данни също, че мястото е било и снимачна площадка на филм.

Сигналът е подаден до органите на МВР - Бяла Слатина, които са охранявали мястото до пристигане на екипът от военни специалисти от Враца. Активирано е модулното формирование за невзривени бойни припаси на военно формирование 54 990 - Враца. Изпратен е екип за извършване на разузнаване, транспортиране и унищожаване.

Цялостната дейност по разузнаването и транспортирането е извършена от помощник - старшия на модулното формирование лейтенант Тихомир Иванов, старши сержант Цветомир Войнов - сапьор, под ръководството на Командира на военно формирование 54 990 - Враца подполковник Георги Крайнов.